Fonder


FONDKOLLEN

Att hitta bra fonder kan man göra så här: (bra råd från framtidsfeministen)

1. Gå till Avanzas fondlista.
Avanza fonder
– Den går att använda i icke-inloggat läge. www.avanza.se > Spara & Investera > Fonder > Fondlistan.
2. Väljer typ
– (t.ex. aktiefond/blandfond) och kategori (t.ex. global/Sverige)
3. Sortera urvalet på Rating (fem stjärnor är bästa ratingen).
– Ratingen kommer från Morningstar som ger en tiondel av fonderna i varje kategori högsta betyg (fem stjärnor) och 10 procent får lägsta betyg (en stjärna).
– Fyra eller fem stjärnor är ok, eftersom fonden då tillhör bästa tredjedelen under mätperioden. Stjärnorna sätts genom att väga samman 3, 5 och 10 år till ett totalbetyg.
4. Skrolla sedan listan och bocka i kolumnen ”Jfr” (längst till höger) med de fonderna du vill jämföra med varandra.
– Jag väljer fonder som har låg avgift (ca 0,2 % för Sverige och 0,4 % för global, för ”Prod.avg %” som är hela avgiften) då jag tror att aktivt förvaltade fonder har svårt att på sikt att slå billiga passiva fonder. Självklart finns undantag men då är mitt tips att välja aktivt förvaltade fonder i PPM (premiepensionen) eftersom avgifterna där är kraftigt prispressade. Jag trycker sedan på den gröna knappen med ”Jämför”
– Här tycker jag man ska så långt tillbaka i tiden det bara går, helst 10 år.
5. När jag har jämfört avkastningen (som alltid visas efter att avgifterna är dragna) jämför jag fondernas ”Fondfaktablad”. Där står det mer om fonderna,
– t.ex. lämplig placeringshorisont och hur de tänker kring hållbarhet. Fondfaktabladet hittar du hos t.ex. Avanza om du söker på fonden.
6. Sedan går jag till Morningstar.se och söker efter fonden.
– Här kan man få en bra bild över vilka marknader, hur stor andel aktier och massor av annan information för att kunna ta sitt beslut.
– Morningstar har också en funktion som heter ”X-Ray” där man kan välja flera fonder som sedan kombineras ihop så att man får en bra överblick. Det är bra att göra om man vill plocka ihop flera fonder och vill kontrollera så att man inte får för mycket/för lite av en viss marknad, bransch, bolag m.m.
7. När jag har gjort allt detta väger jag samman avgift, avkastning, hållbarhet, regioner, aktier/räntor och branscher och väljer de fonder som passar mig bäst.

Du kan också kolla dessa länkar:
Avanza fonder

Fondmarknaden

Comments are closed.